Videochatul ca forma de comuncatie in grup

Video chat-ul este un instrument fantastic in conditiile potrivite. Comunicarea prin intermediul unui mediu vizual este de multe ori mult mai clara decat comunicarea doar prin text sau audio. Cu toate acestea, tehnologia in sine are unele dezavantaje, motiv pentru care ar trebui sa fie intotdeauna de maxima importanta pentru comunicarea cu clientii, partenerii sau membrii echipei.

Intarzierea

Video chat-ul necesita transmiterea multor date. O conexiune lenta la internet determina o strangulare a serviciilor de video chat care pot cauza ca imaginea sau sunetul sa ramana inghetate sau sa devina desincronizate. Acest lucru face foarte dificil sa se poarte o conversatie coerenta ceea ce poate impiedica realizarea unei relatii emotionale intre operatoare si client. Probabilitatea acestui tip de problema creste atunci cand exista mai multe persoane cu conexiuni separate la Internet, care participa la un chat de grup.

Comunicarea vizuala

Limbajul corpului si expresiile faciale sunt parti critice ale comunicarii. Multe studii efectuate in domeniul comunicarii nonverbale, afirma ca limbajul corpului joaca un rol cheie in comunicarea eficienta. Daca o persoana se limiteaza doar la informatiile obtinute dintr-un text, atunci o parte a mesajului poate fi omisa. Acest lucru este valabil mai ales intr-un grup, unde observarea modului in care alti membri ai grupului reactioneaza cu un vorbitor ofera informatii valoroase. Cu video chat-ul, puteti vedea cum fiecare client reactioneaza la anumite subiecte de discutie la un moment dat, crescand de asemenea si capacitatea de a intelege mai clar clinetul prin indicii vizuale ale limbajului non-verbal.

Claritatea

Comunicatiile in grup prin video chat pot fi uneori greu de inteles. Cand oamenii vorbesc simultan in timp ce stau in aceeasi camera, majoritatea pot discerne ce spune o anumita persoana, asupra careia si-au indreptat atentia. Cand acest lucru se intampla in video chat insa, calitatea sunetului oferit prin intermediul boxelor de calculator sau castilor nu este de multe ori suficient de buna pentru a intelege cine si ce a spus. Rezultatul este ca este dificil de a avea o conversatie. Din acest motiv, video chatul de grup presupune resuse tehnice extrem de importante, lucru care este in sarcina echipei tehnice si nicidecum in cea a operatoarei de video chat. Este de maxima importanta o linie audio performanta pentru a mentine un nivel al comunicarii eficient, de durata si pentru a asigura revenirea clientului pentru o discutie ulterioara.

Avantajele videochatului de grup constau in principal in mentinerea activa a dialogului, prin mutarea zonei de interes de la o operatoare la alta, de la un client la altul, astfel incat sa nu apara sincope de comunicare. Desi initial pot apare inhibitii din partea anumitor persoane, odata ce pragul intimitatii a fost depasit, discutia poate capata nuante extrem de placute, de la umorul de grup la stimularea intelectuala si a creativitatii prin comparatii sau completari de imaginatie.

Desi majoritatea clinetulor prefera discutiile cu o singura operatoare, pentru a ajunge sa stabileasca relatii emotional-afective mai intense, care sa duca la dezinhibitii si defulari, merita incercat si videochatul de grup, acesta ducand dialogul la niveluri stimulative de nebanuit.